9 GRADER NORD

9 grader nord er et bergensbasert, dynamisk, tamilsk folkrockband som henter inspirasjon fra et mangfold av musikalske stiler, inkludert karnatisk musikk, baila og tamilsk folkemusikk. Bandet, bestående av søstrene Mira og Dipha Thiruchelvam, Jakob Sisselson Hamre og Jakob Sønnesyn, er kjent for sine energiske, opprørske og selvsikre sceneopptredener, og inkorporerer en rekke instrumenter som bambusfløyte og cajon for å skape en unik og fengslende lyd.

Siden starten i 2017 har bandet opptrådt på utallige prestisjetunge norske festivaler og store og små klubbscener rundt om i Norge, i tillegg til noen uforglemmelige TV-opptredener. Deres allsidighet har ført til at de har kunnet tatt på seg spennende prosjekter som å samarbeide med Kringkastingsorkesteret, tolke maleriene til Munch og opptreden på Trygdekontoret.

Deres debutplate Jaffna som ble gitt ut høsten 2019 ble godt tatt imot med gode anmeldelser og tildeling av Subjektprisen 2019 i kategorien “Årets artist”. Med ett album og flere konserter bak seg er de endelig klar med sin andre plate “Yalpanam”. Navnet på platen spiller videre på navnet på første platen “Jaffna”, hjembyen på Sri Lanka der foreldrene til søstrene Mira og Dipha kommer fra. “Jaffna” er det byen ble kalt etter den britiske koloniseringen, mens “Yalpanam” er det gamle, originale navnet til den vakre byen.

Platen er en kronologisk historie som starter fra når foreldrene til søstrene kom til Norge, og tar lytteren videre til de indre konfliktene de som minoritets-kunstnere opplever når de prøver å navigere mellom to verdener, og til slutt er platen innom den konstante søken etter anerkjennelse og bekreftelse fra sine egne. De føler de tar vare på den tamilske kulturen gjennom å ha funnet en kulturell balanse, men det oppleves som at kunsten ikke er relaterbar for deres egne. Er den blitt for fjern?

I 2020 vant bandets produsent, komponist og låtskriver Edvard-prisen i kategorien “Utfordrer” for bandets debutplate “Jaffna”. Hun har hatt stor suksess som produsent og komponist og vant nylig All Africa Music Awards i kategorien “Best African Jazz of the Year” med sangen «Deemi», som hun produserte og komponerte for artisten Gutu Abera. Sommeren 2022 ble Mira Thiruchelvam invitert med som fløytist i bandet til den norske rapduoen Karpe. Etter ti utsolgte liveshow i Oslo Spektrum med totalt 100.000 publikummere, ble hun i 2023 invitert med som fast musiker i bandet på Karpe sin aller første Europaturné, og videre på sommerturné.

Foreldrene til søstrene Mira og Dipha flyktet fra borgerkrigen på Sri Lanka på 1980-tallet, og har siden den gang vært dedikert til å bevare sin tamilske kulturarv. Dette engasjementet er tydelig i 9 grader nords musikk. Deres andre album gjenspeiler bandets dypt forankrede ønske om å bevare sin tamilske kulturarv, som har vært en betydelig drivkraft og motivasjon for deres beslutning om å synge på tamil og bruke tradisjonelle klær fra hjemlandet.

Anmeldelser «Yalpanam» (album):
6 – BT – Rendyrker alt som gjør musikken deres unik
5 – Aftenposten – Kort sagt mektig musikk, som bør sjekkes ut av alle som har lyst til å høre noe nytt
4,5 – Klassekampen – Bergens mest overstrømmende fusion-band, 9 grader nord, sikter høyt
5 – Gaffa – 9 grader nord i sitt ess!

Anmeldelser «Jaffna» (album):
5/6 – Dagbladet – Ei energibombe av en debut
5/6 – BT – Gir oss ekstase og intensitet

SOSIALE MEDIER

BOOKING